Notas de sociolingüística e historia da lingua galega - FRÍAS CONDE, Francisco Xavier (GRADO, 2016)
Neste libro percórrese a historia da lingua galega desde as súas orixes até os tempos acturais, sen perder de vista a súa estreita relación co portugués. Este camiño mostra o que se falaba na Galecia antes da chegada dos Romanos, ben como o paso do latín para o galego-portugués --coa gramática histórica--, os tempos gloriosos da Idade Media, a decadencia do galego e o seu posterior rexurdimento, até chegarmos aos tempos actuais. Todo iso vén acompañado da clasificación xeolectal do galego actual, ben como unha abordaxe da realidade sociolingüística do idioma, afrontando a cuestión ortográfica e normativa, todo iso explicado dunha maneira clara, no contexto do diasistema galego-portugués. Xavier Frías Conde é doutor en Filoloxía Románica e traballa como docente e investigador de galego-portugués na UNED desde 2009.