Del feudalismo al capitalismo Cambio social y política en Castilla y Europa Occidental, 1250-1520 - Astarita, Carlos (Història, 2011)
"Se tratan en este libro cuestiones medulares sobre la primera transición del feudalismo al capitalismo. El análisis se centra en Castilla, entre 1250 y 1520, aunque extiende la mirada a otras áreas europeas. Cuatro son los núcleos temáticos: la evolución sociopolítica que condujo al estado feudal, la génesis de la producción rural capitalista, la lucha de clases y la relación de estos factores con el flujo comercial entre regiones. En cada uno de ellos, se encuentran interpretaciones recibidas. Las de los clásicos, Marx y Weber, en primer lugar, continuando por la polémica Dobb-Sweezy de comienzos de los años 1950, el debate Brenner de 1970-1980 sobre demografía y clases sociales, la escuela inglesa de historiadores marxistas, la sociología histórica de Anderson, los modelos de Braudel y Wallerstein sobre la economía mundo, finalizando con el neoclásico hombre de mercado de fines del milenio. El estudio de caso se combina necesariamente, pues, con el estudio de la herencia teórica; es el paso imprescindible para acceder a nuevas interpretaciones. La figura de Marx sobrevuela en este libro y provee su núcleo metódico. Pero ese seguimiento está despojado de cualquier devoción ortodoxa. El estudio documental impone revisar sus interpretaciones sobre el estado absolutista, la vigencia temporal de la ley del valor y los orígenes capitalistas.@Es tracten en aquest llibre qüestions medul·lars sobre la primera transició del feudalisme al capitalisme. L'anàlisi se centra en Castella, entre el 1250 i el 1520, encara que estén la mirada a altres àrees europees. Quatre són els nuclis temàtics: l'evolució sociopolítica que va conduir a l'Estat feudal, la gènesi de la producció rural capitalista, la lluita de classes i la relació d'aquests factors amb el flux comercial entre regions. En cada un d'ells, es troben interpretacions rebudes. Les dels clàssics, Marx i Weber, en primer lloc, continuant per la polèmica Dobb-Sweezy del començament dels anys 1950, el debat Brenner de 1970-1980 sobre demografia i classes socials, l'escola anglesa d'historiadors marxistes, la sociologia històrica d'Anderson, els models de Braudel i Wallerstein sobre l'economia món, finalitzant amb el neoclàssic home de mercat de final del mil·lenni. L'estudi de cas es combina necessàriament, doncs, amb l'estudi de l'erència teòrica; és el pas imprescindible per a accedir a noves interpretacions. La figura de Marx sobrevola en aquest llibre i proveeix el seu nucli metòdic. Però aquest seguiment està desproveït de qualsevol devoció ortodoxa. L'estudi documental imposa revisar les seues interpretacions sobre l'Estat absolutista, la vigència temporal de la llei del valor i els orígens capitalistes."