Antonio Llidó, un sacerdote revolucionario - Amorós Quiles, Mario (Oberta, 2011)
El valenciano Antonio Llidó (Xàbia, 1936) es el único sacerdote detenido desaparecido de los seis asesinados por la dictadura del general Augusto Pinochet. Llegó a Chile en 1969 y muy pronto se comprometió con la transformación de una sociedad herida por unas lacerantes injusticias, según describió en su correspondencia, fuente esencial de este libro junto con los testimonios de las 49 personas entrevistadas por el autor y una profusa documentación hasta ahora inédita. Antonio Llidó apoyó al Gobierno de Salvador Allende y participó en la construcción del socialismo como sacerdote obrero, dirigente del Movimiento de Izquierda Revolucionaria y miembro de Cristianos por el Socialismo, un compromiso que le enfrentó con la jerarquía de Valparaíso y Valencia. Después del golpe de estado, decidió permanecer en el país y luchó junto con sus compañeros en la Resistencia clandestina. Detenido el 1 de octubre de 1974 por la DINA y víctima de brutales torturas, su humanidad dio aliento a otros prisioneros, tal y como relatan en estas páginas algunos supervivientes. Desde hace 33 años sus familiares y amigos intentan esclarecer los últimos días de su vida y esperan que los responsables de su detención, tortura y desaparición, procesados hoy en Chile, sean condenados.@El valencià Antonio Llidó (Xàbia, 1936) és l'únic sacerdot detingut desaparegut dels sis assassinats per la dictadura del general Augusto Pinochet. Va arribar a Xile el 1969 i molt aviat es va comprometre amb la transformació d'una societat ferida per unes injustícies, segons va descriure en la seua correspondència, font essencial d'aquest llibre juntament amb els testimonis de les 49 persones entrevistades per l'autor i una profusa documentació fins ara inèdita. Antonio Llidó va recolzar el Govern de Salvador Allende i va participar en la construcció del socialisme com a sacerdot obrer, dirigent del Moviment d'Esquerra Revolucionària i membre de Cristians pel Socialisme, un compromís que el va enfrontar amb la jerarquia de Valparaíso i València. Després del cop d'estat, va decidir romandre al país i va lluitar junt amb els seus companys en la Resistència clandestina. Detingut l'1 d'octubre de 1974 per la DINA i víctima de brutals tortures, la seua humanitat va donar alè a altres presoners, tal com relaten en aquestes pàgines alguns supervivents. Des de fa 33 anys els seus familiars i amics intenten aclarir els últims dies de la seua vida i esperen que els responsables de la seua detenció, tortura i desaparició, processats avui a Xile, siguen condemnats.