El ojo y la memoria Materiales para una historia del arte valenciano contemporáneo - Calle, Romà de la, Romá de la (Oberta, 2011)
"Se recogen en este volumen una serie de textos publicados originalmente como artículos de revistas, conferencias, capítulos de libros, prólogos o presentaciones de eventos colectivos, que de alguna manera tienen como común denominador su referencia al contexto histórico en el que se ha movido y de donde ha surgido, en el último medio siglo, el arte valenciano contemporáneo. De hecho, cada uno de tales escritos pugna por mantener su propia autonomía, dentro de la estructura del libro, dado que su redacción giró, en cada caso, en torno a un aspecto temático de nuestro arte o se dirigió a aclarar un momento más o menos específico de esa diacronía artística que hoy asumimos y denominamos globalmente como «panorama artístico valenciano de la segunda mitad del siglo XX». Se han respetado el «efecto mosaico» de esta publicación así como su carácter intertextual; ambos pueden servir para comunicar al lector los momentos y las circunstancias de cada segmento de reflexión y de historia vivida que ahora se le quieren ofrecer de nuevo, facilitándole su acceso a tales escritos, ya realmente difíciles de localizar, sometidos ?como estaban? a la normal diáspora del tránsito temporal y al desperdigamiento de los mismos en numerosas publicaciones.@Es recullen en aquest volum una sèrie de textos publicats originàriament com a articles de revistes, conferències, capítols de llibres, pròlegs o presentacions d'esdeveniments col?lectius, que d?alguna manera tenen com a denominador comú la seua referència al context històric en què s'ha mogut i d'on ha sorgit, en el darrer mig segle, l'art valencià contemporani. De fet, cadascun dels escrits pugna per mantenir la seua pròpia autonomia, dins de l'estructura del llibre, atés que la seua redacció va girar, en cada cas, entorn d'un aspecte temàtic del nostre art o es va dirigir a aclarir un moment més o menys específic d'aquesta diacronia artística que avui assumim i denominem globalment «panorama artístic valencià de la segona meitat del segle XX». S'hi han respectat l?«efecte mosaic» d'aquesta publicació així com el seu caràcter intertextual; ambdós poden servir per a comunicar al lector els moments i les circumstàncies de cada segment de reflexió i d?història viscuda que ara se li volen oferir novament, facilitant-li el seu accés a aquests escrits, ja realment difícils de localitzar, sotmesos ?com estaven? a la diàspora normal del trànsit temporal i a la seua dispersió en nombroses publicacions."