Oposiciones y concursos a cátedra de historia en la universidad de Franco (1939-1950) - Blasco Gil, Yolanda (Cinc Segles, 2011)
En este libro se analiza la provisión de cátedras de historia en las facultades de filosofía y letras en la posguerra, durante los años 1940 a 1950. El primer año se convocan los primeros concursos y oposiciones ante tribunales designados al arbitrio del ministro falangista José Ibáñez Martín. Los viejos catedráticos partidarios o adaptados al régimen se trasladan a otras universidades, en especial a Madrid, mientras los auxiliares y otros doctores alcanzan cátedra. Los tribunales actúan con una legalidad aparente, aunque cuentan más las vinculaciones políticas y académicas, los méritos «patrióticos», que la formación y los conocimientos. Pronto el predominio de Falange se contrarresta por otras familias del régimen, conservadores, católicos propagandistas y del Opus Dei que se enfrentan en aquella universidad franquista, diezmada y sometida a la ideología nacionalcatólica.@En aquest llibre s'analitza la provisió de càtedres d'història en les facultats de filosofia i lletres en la postguerra, durant els anys 1940 a 1950. El primer any es convoquen els primers concursos i oposicions davant tribunals designats a l'arbitri del ministre falangista José Ibáñez Martín. Els vells catedràtics partidaris o adaptats al règim es traslladen a unes altres universitats, especialment a Madrid, mentre els auxiliars i altres doctors aconsegueixen càtedra. Els tribunals actuen amb una legalitat aparent, encara que expliquen més les vinculacions polítiques i acadèmiques, els mèrits «patriòtics», que la formació i els coneixements. Aviat el predomini de Falange es contraresta per altres famílies del règim, conservadors, catòlics propagandistes i de l'Opus Dei que s'enfronten en aquella universitat franquista, delmada i sotmesa a la ideologia nacionalcatòlica.