Cultura y conciencia imperial en la España del siglo XIX - Blanco Arévalo, Alda (Història, 2015)
Por medio de una exploración de diversas representaciones culturales que se llevaron a cabo en la segunda mitad del siglo XIX, este volumen muestra que en el imaginario de la España metropolitana de la época existía una identidad imperial que ha desaparecido casi por completo de la historiografía contemporánea. La autora analiza las huellas del imperio que se encuentran en la Exposición de las Islas Filipinas en Madrid (1887) y la conmemoración del IV Centenario del Descubrimiento de América (1892), entre otras representaciones del repertorio simbólico del imaginario nacional, y explora una serie de textos, objetos y prácticas culturales que ponen de manifiesto aquella conciencia imperial que, hasta bien entrado el siglo xx, estaba imbricada en la identidad de la nación a pesar de haber sufrido el imperio dos importantes descolonizaciones en 1824 y en 1898.@Mitjançant una exploració de diverses representacions culturals que es van dur a terme en la segona meitat del segle XIX, aquest volum mostra que en l'imaginari de l'Espanya metropolitana de l'època existia una identitat imperial que ha desaparegut quasi per complet de la historiografia contemporània. L'autora analitza les petjades de l'imperi que es troben en l'Exposició de les Illes Filipines a Madrid (1887) i la commemoració del IV Centenari del Descobriment d'Amèrica (1892), entre altres representacions del repertori simbòlic de l'imaginari nacional, i explora una sèrie de textos, objectes i pràctiques culturals que posen de manifest aquella consciència imperial que, fins a ben entrat el segle XX, estava imbricada en la identitat de la nació malgrat haver patit l'imperi dues importants descolonitzacions en 1824 i en 1898.