Pilar Soler Rebelde con causas - Bolinches Ribera, Emília (Història i Memòria del Franquisme, 2014)
"La vida de la luchadora incansable, Pilar Soler (1914-2006), se recoge en este libro. Pilar vivió una época social y políticamente convulsa: II República, Guerra Civil y posguerra franquista. Todo ello en el seno de una familia anticonvencional. Hija de madre soltera y de padre no reconocido aunque muy conocido -Félix Azzati-, Pilar se hace de forma natural republicana, comunista y feminista. Tres causas de las que se alimentaba su rebeldía. Y por esas tres causas luchó y padeció injusticia, pobreza, soledad, cárcel y tortura, clandestinidad y exilio y falsa identidad durante 26 años. Confiesa que en la clandestinidad pasó miedo pero siguió luchando, militando, comprometiéndose y jugándose la vida por unas ideas que la llevaron incluso a tener que separarse de su hija durante veinte años. Nada le fue fácil. ?Me iré contenta?, dijo. Y nos dejó su vida.@La vida de la incansable lluitadora Pilar Soler (1914-2006), es recull en aquest llibre. Pilar va viure una època social i políticament convulsa: la II República, Guerra Civil i postguerra franquista. Tot això en el sí d'una família poc convencional. Filla de mare soltera i de pare no reconegut encara que molt conegut -Félix Azzati-, Pilar es fa de forma natural republicana, comunista i feminista. Tres causes de les quals s'alimentava la seua rebel·lia. I per eixes tres causes va lluitar i va patir injustícia, pobresa, solitud, presó i tortura, clandestinitat i exili i falsa identitat durant 26 anys. Confessa que en la clandestinitat va passar por però va seguir lluitant, militant, comprometent-se i jugant-se la vida per unes idees que la van portar fins i tot a haver de separar-se de la seua filla durant vint anys. Res li va ser fàcil. ""Me n'aniré contenta"", va dir. I ens va deixar la seua vida."