El coronel Puigdengolas y la batalla de Badajoz (agosto de 1936) - Alonso García, Héctor (Història i Memòria del Franquisme, 2014)
El coronel Ildefonso Puigdengolas Ponce de León (1876-1936) fue un veterano que luchó en Cuba y Marruecos y desarrolló su historial en el Cuerpo de Seguridad, institución policial de la Segunda República. Bien considerado por los políticos republicanos, fue nombrado gobernador militar de Badajoz, ciudad que fue tomada por las fuerzas sublevadas. Las verdaderas circunstancias de la caída de Badajoz han estado ocultas hasta hace muy poco por la prensa-propaganda de la época, que escondió y deformó lo que realmente sucedió. Del máximo responsable militar de la defensa de Badajoz no sabíamos casi nada y muchos de los datos que circulaban sobre él eran difusos y contradictorios. Este libro aporta información nueva sobre su vida y su personalidad, pero también desmiente falsedades vertidas sobre este militar y el que fue el episodio más importante de su carrera.@El coronel Ildefons Puigdengolas Ponce de León (1876-1936) va ser un veterà que va lluitar a Cuba i el Marroc i va desenvolupar el seu historial en el Cos de Seguretat, institució policial de la Segona República. Ben considerat pels polítics republicans, va ser nomenat governador militar de Badajoz, ciutat que va ser presa per les forces revoltades. Les vertaderes circumstàncies de la caiguda de Badajoz han estat ocultes fins a fa molt poc per la premsa-propaganda de l'època, que va amagar i va deformar el que realment va succeir. Del màxim responsable militar de la defensa de Badajoz no sabíem quasi res i moltes de les dades que circulaven sobre ell eren difuses i contradictòries. Aquest llibre aporta nova informació sobre la seua vida i la seua personalitat, però també desmenteix falsedats abocades sobre aquest militar i el que va ser l'episodi més important de la seua carrera.