Cuatro ensayos sobre Gabriel Lobo Laso de la Vega (1555-1615) - Weiner, Jack (Parnaseo, 2011)
Gabriel Lobo Laso de la Vega (1555-1615) es poco conocido en la actualidad. Pero en su época era un poeta con renombre y respetado por Cervantes, Lope de Vega, López Maldonado y Padilla. Este libro intenta dar nueva luz sobre su arte y la visión de España a través de sus obras impresas. El primer ensayo estudia temas grecorromanos del Romancero de 1587 aplicables alegóricamente a la España de Felipe II. Este romancero describe la España anterior a la Armada Invencible con optimismo. Pero en el Manojuelo de Romances (1601), Lobo la ve acosada por enemigos exteriores e interiores y por una corrupción moral celestinesca. Hasta la vida campesina se representa de manera soez al estilo de Brueghel. El tercer capítulo describe la vida de las academias, de las cuales son socios Lobo, los susodichos amigos poetas y sus protectores moriscos: los Granada Venegas. El último ensayo incide en las relaciones entre Lobo y la familia de Hernán Cortes. Lobo escribe con cierto éxito artístico y económico obras apoteósicas sobre Cortés para que Felipe II les devuelva los bienes secuestrados a causa de la Conjuración de 1565-1566 en México.@Gabriel Lobo Laso de la Vega (1555-1615) és poc conegut en l'actualitat. Però en la seua època era un poeta amb renom i respectat per Cervantes, Lope de Vega, López Maldonado i Padilla. Aquest llibre intenta donar nova llum sobre el seu art i la visió d'Espanya a través de les seues obres impreses. El primer assaig estudia temes grecoromans del Romancero de 1587 aplicables al·legòricament a l'Espanya de Felip II. Aquest romancer descriu l'Espanya anterior a l'Armada Invencible amb optimisme. Però en el Manojuelo de Romances (1601), Lobo la veu assetjada per enemics exteriors i interiors i per una corrupció moral celestinesca. Fins i tot la vida camperola hi és representa de manera grollera a l'estil de Brueghel. El tercer capítol descriu la vida de les acadèmies, de les quals són socis Lobo, els amics poetes esmentats i els seus protectors moriscos: els Granada Venegas. El darrer assaig incideix en les relacions entre Lobo i la família d'Hernán Cortes. Lobo escriu amb cert èxit artístic i econòmic obres apoteòsiques sobre Cortés perquè Felip II els torne els béns segrestats a causa de la Conjuració de 1565-1566 a Mèxic.