El puerto de Dénia y el destierro morisco (1609-1610) - Lomas Cortés, Manuel (Oberta, 2011)
En 1609 se inició por orden de Felipe III el proceso de expulsión de los moriscos valencianos. Esta obra aborda el desarrollo que esta operación tuvo en Denia y el distrito de embarque que le fue asignado por influencia de su señor, el duque de Lerma. Convertida, por número de expulsados y de embarcaciones, en el principal puerto del destierro, y su distrito en el más militarizado debido al estallido de la rebelión de Laguar, la especial significación política y geoestratégica de este enclave es utilizada aquí como punto de partida para el análisis de los principales factores que incidieron en la gestión administrativa, económica y militar del proceso de expulsión. Estos son los ejes fundamentales de un discurso que pretende ofrecer al lector una exposición cronológica detallada de los acontecimientos desarrollados en este espacio.@El 1609 es va iniciar per ordre de Felip III el procés d'expulsió dels moriscs valencians. Aquesta obra aborda el desenvolupament que aquesta operació va tenir a Dénia i al districte d'embarcament que li va ser assignat per influència del seu senyor, el duc de Lerma. Convertida, pel nombre d'expulsats i d'embarcacions en el principal port del desterrament, i el seu districte en el més militaritzat a causa del esclat de la rebel·lió de Laguar, l'especial significació política i geoestratègica d'aquest enclavament és utilitzada aquí com a punt de partida per a l'anàlisi dels principals factors que van incidir en la gestió administrativa, econòmica i militar del procés d'expulsió. Aquests són els eixos fonamentals d'un discurs que pretén oferir al lector una exposició cronològica detallada dels esdeveniments desenvolupats en aquest espai.