Joan B. Pastor Aicart Més enllà de la poesia - Martínez Sanchis, Josep (Oberta, 2015)
Joan B. Pastor Aicart (Beneixama, 1849-1917) fue médico rural y un escritor muy prolífico, tanto en castellano como en valenciano. Si bien ha sido conocido como poeta, su obra abarca todo tipo de géneros literarios: ensayo, teatro, artículos de prensa, crítica literaria, narrativa corta, etc. Hasta ahora, su figura ha pasado desapercibida dentro del movimiento de la Renaixença valenciana a pesar de ser el autor más premiado a lo largo de los territorios de habla catalana durante aquellos años de renacimiento lingüístico. El carácter conservador y religioso de una buena parte de su obra y su talante social discreto, que lo hizo vivir lejos de la capital y siempre más atento al trabajo que no a la aparición en los cenáculos literarios de la época, han mantenido probablemente oculta la importancia de sus escritos. Este libro, que intenta ser una reconstrucción de su biografía intelectual, presenta también una breve selección de sus textos más relevantes.@Joan B. Pastor Aicart (Beneixama, 1849-1917) va ser metge rural i un escriptor molt prolífic, tant en castellà com en valencià. Si bé ha estat conegut com a poeta, la seua obra abraça tot tipus de gèneres literaris: assaig, teatre, articles de premsa, crítica literària, narrativa curta, etc. Fins ara, la seua figura ha passat desapercebuda dins del moviment de la Renaixença valenciana, tot i ser l'autor més premiat al llarg dels territoris de parla catalana durant aquells anys de renaixement lingüístic. El caràcter conservador i religiós d'una bona part de la seua obra i el seu tarannà social discret, que el va fer viure lluny de la capital i sempre més atent al treball que no a l'aparició en els cenacles literaris de l'època, han mantingut probablement oculta la importància dels seus escrits. Aquest llibre, que intenta ser una reconstrucció de la seua biografia intel·lectual, presenta també una breu selecció dels seus textos més rellevants.