Masonería e Ilustración Del siglo de las luces a la actualidad - Varios autores (Oberta, 2011)
Los vínculos entre Masonería e Ilustración resultan amplios y consistentes. El afán por disipar las tinieblas que atenazaban a la humanidad mediante las luces de la razón relaciona a ambos movimientos. Los masones siempre se sintieron obreros de esa causa, lo que se concretó en significativas coincidencias personales e ideológicas con los ilustrados. Pero la masonería española también incorporó a lo largo de su trayectoria otras influencias ideológicas, e interpretó los grandes principios del ideario ilustrado con diferentes matices. El resultado de este proceso, del que se ofrece un panorama amplio y bien documentado en esta obra, constituye una realidad con ciertos claroscuros, en la que no se dieron planteamientos uniformes, sino que fue más frecuente de lo que cabría suponer la diversidad de iniciativas, incluso con cierto grado de disparidad.@Els vincles entre Maçoneria i Il·lustració resulten amplis i consistents. L'afany per dissipar les tenebres que tenallaven a la humanitat mitjançant les llums de la raó relaciona a tots dos moviments. Els maçons sempre es van sentir obrers d'aquesta causa, la qual cosa es va concretar en significatives coincidències personals i ideològiques amb els il·lustrats. Però la maçoneria espanyola també va incorporar al llarg de la seva trajectòria altres influències ideològiques, i va interpretar els grans principis de l'ideari il·lustrat amb diferents matisos. El resultat d'aquest procés, del que s'ofereix un panorama ampli i ben documentat en aquesta obra, constitueix una realitat amb certs clarobscurs, en la qual no es van donar plantejaments uniformes, sinó que va ser més freqüent del que caldria suposar la diversitat d'iniciatives, fins i tot amb cert grau de disparitat.