Europa, 1939 El año de las catástrofes - Varios autores (Història, 2011)
El 1 de abril de 1939 terminaba oficialmente la Guerra Civil española con la victoria de los militares sublevados contra la legalidad republicana. Cinco meses después, las tropas alemanas cruzaban la frontera polaca dando inicio a una guerra que, pronto, se transformaría en la Segunda Guerra Mundial. Setenta años más tarde, era un buen momento para reflexionar sobre 1939, sus antecedentes y consecuencias. En 2009 el Centre d'Estudis sobre les Èpoques Franquista i Democràtica de la UAB, en colaboración con otras instituciones, organizó el congreso internacional '1939. El año de las catástrofes'. Fruto de esta reunión académica son los trabajos que se reúnen en este libro, donde tanto el régimen franquista como el exilio republicano enlazan con las transformaciones políticas e ideológicas que marcaron el conjunto de Europa a fines de los años treinta.@L'1 d'abril de 1939 acabava oficialment la Guerra Civil espanyola amb la victòria dels militars revoltats contra la legalitat republicana. Cinc mesos després, les tropes alemanyes creuaven la frontera polonesa donant inici a una guerra que, aviat, es transformaria en la Segona Guerra Mundial. Setanta anys més tard, era un bon moment per reflexionar sobre 1939, els seus antecedents i conseqüències. En 2009 el Centre d'Estudis sobre les Èpoques Franquista i Democràtica de la UAB, en col·laboració amb altres institucions, va organitzar el congrés internacional 1939. l'any de les catàstrofes. Fruit d'aquesta reunió acadèmica són els treballs que es reuneixen en aquest llibre, on tant el règim franquista com l'exili republicà enllacen amb les transformacions polítiques i ideològiques que van marcar el conjunt d'Europa a finalitats dels anys trenta.