¿Antídoto contra el antiamericanismo? American Studies en España, 1945-1969 - Rodríguez Jiménez, Francisco Javier (Biblioteca Javier Coy d'Estudis Nord-Americans, 2011)
Este volumen estudia cómo, tras la conversión de Estados Unidos en superpotencia mundial y su firme decisión de reivindicar la valía de sus artes y sus ciencias tras la segunda guerra mundial, los norteamericanos comenzaron a utilizar la cultura con fines propagandísticos y potenciaran la instauración de los American Studies en las aulas universitarias europeas. Sin embargo, estas maniobras propagandísticas culturales en la España franquista no alcanzaron todo el éxito esperado debido a la asimetría de la alianza militar suscrita entre ambos países y sus secuelas, el retraso en la incorporación a los circuitos del intercambio cultural promovido por Estados Unidos con Europa occidental y la escasa tradición de estudios filológicos y culturales en lengua inglesa. Todo ello hizo que estas estrategias tuviesen unos resultados mediocres, debidas en buena parte al antiamericanismo español.@Aquest volum estudia com, després de la conversió d'Estats Units en superpotència mundial i la seua ferma decisió de reivindicar la vàlua de les seues arts i ciències després de la Segona Guerra Mundial, els nord-americans van començar a utilitzar la cultura amb finalitats propagandístiques i potenciaran la instauració dels American Studies a les aules universitàries europees. No obstant això, aquestes maniobres propagandístiques culturals a l'Espanya franquista no van aconseguir tot l'èxit esperat a causa de l'asimetria de l'aliança militar subscrita entre tots dos països i les seues seqüeles, el retard en la incorporació als circuits de l'intercanvi cultural promogut per Estats Units amb Europa occidental i l'escassa tradició d'estudis filològics i culturals en llengua anglesa. Tot això va fer que aquestes estratègies tingueren uns resultats mediocres, degudes en bona part a l'antiamericanisme espanyol.