Feminism and Dialogics: Charlotte Perkins, Meridel Le Sueur, Mikhail M. Bakhtin - Núñez Puente, Carolina (Biblioteca Javier Coy d'Estudis Nord-Americans, 2011)
Este libro propone una lectura feminista dialógica de Charlotte Perkins Gilman, Meridel Le Sueur y Mijail M. Bajtín. La primera parte está dedicada al relato corto, considerado uno de los aspectos olvidados por Bajtín. El género sexual ('gender'), otro de sus olvidos, es la piedra angular de esta investigación. Uno de los argumentos que la autora defiende es que los híbridos artísticos de Gilman y Le Sueur simbolizan el rechazo de ambas a que se las confine dentro de un solo género literario o sexual. En la segunda parte se estudia cómo la saga deconstructivista de Gilman y como el bildungsroman feminista de Le Sueur sirven para corregir y expandir la teoría bajtiniana. Entre otros aspectos, los personajes femeninos estudiados encarnan al sujeto parlante femenino. La tercera parte evalúa las comunidades de mujeres creadas por la ficción de Le Sueur y Gilman y su legado para las teorías feministas y bajtinianas. El trabajo (in)concluye proponiendo un avance de la 'dialogía feminista' a una 'práctica dialógica del feminismo', donde todas las perspectivas feministas aparecen como géneros literarios/voces en un diálogo dialógico.@Aquest llibre proposa una lectura feminista dialògica de Charlotte Perkins Gilman, Meridel Le Sueur i Mikhail Bakhtin. La primera part està dedicada al relat curt, considerat un dels aspectes oblidats per Bakhtin. El gènere sexual ('gender'), un altre dels seus oblits, és la base fonamental d'aquesta investigació. Un dels arguments que l'autora defensa és que els híbrids artístics de Gilman i Le Sueur fan impossible que se les confine dins d'un sol gènere literari o sexual. En la segona part s'estudia com la saga deconstructivista de Gilman com el bildungsroman feminista de Le Sueur serveixen per a corregir i expandir la teoria bakhtiniana. Entre altres molts aspectes, els personatges femenins estudiats encarnen el subjecte parlant femení. La tercera part avalua les comunitats de dones creades per la ficció de Le Sueur i Gilman i el seu llegat per a les teories feministes i bakhtinianes. El treball (in)conclou proposant un avanç de la 'dialogia feminista' a una 'pràctica dialògica del feminisme', on totes les perspectives feministes apareixen com a gèneres literaris/veus en un diàleg dialògic.