Literary Chance Essays on Native American Survivance - Vizenor, Gerald (Biblioteca Javier Coy d'Estudis Nord-Americans, 2011)
"Gerald Vizenor es el autor indio norteamericano más importante de estos momentos y el que más obras ha publicado. Poeta, ensayista, novelista, periodista, profesor, activista comprometido y crítico feroz de la política racial discriminatoria norteamericana, ha dedicado y continúa dedicando su vida a estudiar, explorar y redefinir la historia pasada y presente de los nativos norteamericanos en la que una vez fue su tierra. Autor prolífico, con más de treinta títulos publicados, y extraordinariamente innovador, ha recibido numerosos premios y reconocimientos. El rasgo que distingue su producción literaria es la unidad de temas y motivos que la recorren con un estilo profundamente personal que funde prosa, poesía y ensayo bajo un denominador común: el de un lenguaje donde las fronteras entre los géneros desaparecen y dan paso a una literatura única que bien se podría acuñar como vizenoriana. Literary Chance: Essays on Native American Survivance recoge quince ensayos en los que el autor profundiza en la manera en que el lenguaje ha creado la imagen de lo que es el indio norteamericano; un simulacro que Vizenor trata de desmontar con un nuevo vocabulario que ponga de manifiesta esta invención y representación desde la simulación.@Gerald Vizenor és l'autor indi nord-americà més important d'aquests moments i el que més obres ha publicat. Poeta, assagista, novel·lista, periodista, professor, activista compromés i crític aferrissat de la política racial discriminatòria nord-americana, ha dedicat i continua dedicant la seua vida a estudiar, explorar i redefinir la història passada i present dels nadius nord-americans en la que una vegada fou la seua terra. Autor prolífic 'amb més de trenta títols publicats' i extraordinàriament innovador, ha rebut nombrosos premis i reconeixements. El tret que distingeix la seua producció literària és la unicitat de temes i motius que la recorren amb un estil profundament personal que fon prosa, poesia i assaig sota un denominador comú: el d'un llenguatge on les fronteres entre gèneres desapareixen i donen pas a una literatura única que ben bé es podria encunyar com a vizenoriana. Literary Chance: Essays on Native American Survivance recull quinze assajos en els quals l'autor aprofundeix en com el llenguatge ha creat la imatge del que és l'indi nord-americà; un simulacre que Vizenor tracta de desfer amb un nou vocabulari que pose de manifest aquesta invenció i representació des de la simulació."