Mujer y literatura de viajes en el siglo XIX: Entre España y las Américas - Ferrús Antón, Beatriz (Biblioteca Javier Coy d'Estudis Nord-Americans, 2011)
Eva Canel, Emilia Serrano, Fanny Calderón de la Barca, Nellie Bly, W.L.M Jay, Helen Sanborn, Ella Hoffman, Laura de Montoya, Gertrudis Gómez de Avellaneda, Clorinda Matto de Turner, Eduarda Mansilla y Concha Espina recorrieron tres continentes, dejando constancia escrita de la transformación geopolítica del mundo que les tocó vivir. Los procesos de independencia de América Latina, el fin definitivo del imperio español, el neocolonialismo estadounidense, la formación de los primeros feminismos y la emergencia de redes transnacionales de mujeres intelectuales fueron temas de sus diarios de viaje. Este libro trata de rescatar sus nombres y sus textos, comúnmente olvidados por la historia, para demostrar que la literatura de viajes escrita por estas mujeres es un conjunto textual indispensable para conocer con más profundidad los entresijos del siglo XIX.@Eva Canel, Emilia Serrano, Fanny Calderón de la Barca, Nellie Bly, W.L.M Jay, Helen Sanborn, Ella Hoffman, Laura de Montoya, Gertrudis Gómez de Avellaneda, Clorinda Matto de Turner, Eduarda Mansilla i Concha Espina van recórrer tres continents, deixant constància escrita de la transformació geopolítica del món que els va tocar viure. Els processos d'independència d'Amèrica Llatina, la fi definitiva de l'imperi espanyol, el neocolonialisme nord-americà, la formació dels primers feminismes i l'emergència de xarxes transnacionals de dones intel·lectuals van ser temes dels seus diaris de viatge. Aquest llibre tracta de rescatar els seus noms i els seus textos, comunament oblidats per la història, per demostrar que la literatura de viatges escrita per aquestes dones és un conjunt textual indispensable per conèixer amb més profunditat els secrets del segle XIX.