Caballeros del rey Nobleza y guerra en el reinado de Alfonso el Magnánimo - Sáiz Serrano, Jorge (Oberta, 2011)
"Las guerras de Alfonso el Magnánimo ofrecieron amplias oportunidades de servicio a la nobleza valenciana. El destino de nobles como Joanot Martorell, Ausiàs March y sus coetáneos fue ser ""caballeros del rey"". Muchos de esos nobles consideraban que su principal función social y el medio más honroso para enriquecerse era servir como caballero. Pero las transformaciones derivadas de la continuidad de la guerra durante la primera mitad del siglo XV, que obligaron a crear estructuras militares más estables, impusieron cambios en las relaciones entre guerra y nobleza. ¿Cómo se integró ésta en los ejércitos reales?, ¿cuántos nobles se movilizaron en armas y de qué maneras?, ¿les fue rentable la actividad militar confrontando costos y riesgos asumidos? Este libro intenta responder a esos interrogantes sobre la historia social de la guerra en la Corona de Aragón en la Baja Edad Media.@Les guerres d'Alfons el Magnànim van oferir àmplies oportunitats de servei a la noblesa valenciana. El destí de nobles com Joanot Martorell, Ausiàs March i els seus coetanis fou ser 'cavallers del rei'. Molts d'aquests nobles consideraven que la seua principal funció social i el mitjà més honrós per a enriquir-se era servir com a cavaller. Però les transformacions derivades de la continuïtat de la guerra durant la primera meitat del segle XV, que van obligar a crear estructures militars més estables, van imposar canvis en les relacions entre guerra i noblesa. Com es va integrar aquesta en els exèrcits reials', quants nobles es van mobilitzar en armes i de quines maneres', els va ser rendible l'activitat militar confrontant costos i riscos assumits' Aquest llibre intenta respondre a aquests interrogants sobre la història social de la guerra en la Corona d'Aragó en la baixa edat mitjana."