Héroes alfabéticos - Serna, Justo (Fora de Col·lecció, 2011)
Los personajes literarios nos ayudan a pensar en los demás. Son nuestros héroes alfabéticos: por delegación nos muestran qué deseamos o qué tememos. Con ellos vivimos e incluso hablamos: forman una populosa demografía de tipos admirables o ruines con los que tratamos. Este libro empieza con los Adúlteros de novela y acaba con los Vampiros de cuento: de Bovary a Drácula. Los capítulos son ensayos ordenados alfabéticamente: una crónica personal, la del historiador que lee ciertas novelas como documentos culturales. Sin duda se trata de un elenco subjetivo, aunque no arbitrario: también pasan por aquí los Espías, los Licántropos, los Monstruos, etc. Viven en algunas de las novelas que más nos han conmocionado, aquellas que expresan un contexto al tiempo que lo rebasan. Ese hecho los convierte en materia de historia cultural, pero también en objeto de disfrute.@Els personatges literaris ens ajuden a pensar en els altres. Són els nostres herois alfabètics: per delegació ens mostren què desitgem o què temem. Amb ells vivim i fins i tot parlem: formen una populosa demografia de tipus admirables o roïns amb els quals vam tractar. Aquest llibre comença amb els Adúlters de novel·la i acaba amb els Vampirs de conte: de Bovary a Dràcula. Els capítols són assaigs ordenats alfabèticament: una crònica personal, la de l'historiador que llegeix certes novel·les com documents culturals. Sens dubte es tracta d'un elenc subjectiu, encara que no arbitrari: també passen per ací els Espies, els Licàntrops, els Monstres, etc. Viuen en algunes de les novel·les que més ens han commocionat, aquelles que expressen un context al mateix temps que el depassen. Aquest fet els converteix en matèria d'història cultural, però també en objecte de gaudi.