Postmodernismo y metaficción historiográfica: una perspectiva interamericana - Navarro, Santiago Juan (Biblioteca Javier Coy d'Estudis Nord-Americans, 2011)
Este libro examina la problemática combinación de autorreferencialidad literaria, revisionismo histórico y pensamiento utópico en varias novelas producidas en Hispanoamérica y los Estados Unidos durante la primera mitad de los años setenta. El énfasis de este estudio recae en aquellas obras que tratan con mayor extensión el conocimiento histórico y su representación: Terra Nostra (Carlos Fuentes), Mumbo Jumbo (Ishmael Reed), Libro de Manuel (Julio Cortázar) y The Book of Daniel (E. L. Doctorow). Estas novelas, contemporáneas entre sí (1972-1975), son paradigmáticas de las paradojas con que se enfrenta la narrativa de las Américas en la transición del modernism al postmodernismo literarios: por un lado, ponen en primer plano su naturaleza literaria, mientras que, por el otro, afirman su ineludible condición histórica.@Aquest llibre examina la problemàtica combinació d'autoreferencialitat literària, revisionisme històric i pensament utòpic en diverses novel·les produïdes a Hispanoamèrica i els Estats Units durant la primera meitat dels anys setanta. L'èmfasi d'aquest estudi recau en aquelles obres que tracten amb major extensió el coneixement històric i la seua representació: Terra Nostra (Carlos Fuentes), Mumbo Jumbo (Ishmael Reed), Libreode Manuel (Julio Cortázar) i The Book of Daniel (I. L. Doctorow). Aquestes novel·les, contemporànies entre sí (1972-1975), són paradigmàtiques de les paradoxes amb que s'enfronta la narrativa de les Amèricques en la transició del modernism al postmodernisme literari: d'una banda, posen en primer plànol la seua naturalesa literària, mentre que, per l'altre, afirmen la seua ineludible condició històrica.