Robert Lowell: la mirada de Aquiles - Torres Chalk, Gabriel (Biblioteca Javier Coy d'Estudis Nord-Americans, 2011)
La mirada de Aquiles es un libro que recoge, describe y analiza el gran acorde que representa la poética de Robert Lowell en la coyuntura de la literatura norteamericana contemporánea. Así concentramos nuestra mirada sobre la secuencia poética de Life Studies (1959), que interpretamos como epicentro irradiador del sistema imaginario de este poeta. Una secuencia que también supuso un punto de inflexión en la vida pública desde una yoidad que impulsó su universo íntimo y profundamente elegíaco hacia el exterior. Desde aquí se procede a profundizar en For the Union Dead (1964), para reflexionar sobre lo que denominamos como conflictividad axiológica estructural inherente al sistema imaginario de Lowell. Desde esta perspectiva se parte de la edición norteamericana que incluye ambas secuencias poéticas y que contiene la importante sección en prosa titulada '91 Revere Street'. La profundización en estas dos secuencias líricas implica la revisión previa de un mapa de relecturas que afecta no sólo a la obra anterior de Lowell sino a toda la modulación de su sistema imaginario desde su temprana etapa creativa. Es un camino hacia y desde el mito buscando llenar el vacío de las crisis religiosas tanto del propio Lowell como del pensamiento occidental, tal como indica George Steiner. El poeta accede a Aquiles como referente. Así, desde la asimilación del mito construye su cosmovisión a partir de la palabra poética.@La mirada de Aquiles es un llibre que recull, descriu i analitza el gran acord que representa la poètica de Robert Lowell en la conjuntura de la literatura nord-americana contemporània. Així concentrem la nostra mirada sobre la seqüència poètica de Life Studies (1959), que interpretem com a epicentre irradiador del sistema imaginari d'aquest poeta. Una seqüència que també va suposar un punt d'inflexió en la vida pública des d'un jo que va impulsar el seu univers íntimament i profundament elegíac cap a l'exterior. Des d'aquí es procedeix a aprofundir en For the Union Dead (1964), per a reflexionar sobre el que denominem conflictivitat axiològica estructural inherent al sistema imaginari de Lowell. Des d'aquesta perspectiva es parteix de l'edició nord-americana que inclou ambdues seqüències poètiques i que conté la important secció en prosa titulada '91 Revere Street'. l'aprofundiment en aquestes dues seqüències líriques implica la revisió prèvia d'un mapa de relectures que afecta no sols a l'obra anterior de Lowell sinó a tota la modulació del seu sistema imaginari des de la seua primerenca etapa creativa. És un camí cap a i des del mite cercant d'omplir el buit de les crisis religioses tant del propi Lowell com del pensament occidental, tal com indica George Steiner. El poeta accedeix a Aquil·les com referent. Així, des de l'assimilació del mite construeix la seua cosmovisió a partir de la paraula poètica.