Los límites del territorio El País Valenciano en la encrucijada - Varios autores (Oberta, 2011)
El territorio ha recobrado un nuevo protagonismo. Ahora, afortunadamente, es mucho más que un mero soporte físico o contenedor de actividades. El territorio es entendido como recurso, patrimonio, referente identitario, paisaje cultural, bien público o espacio de solidaridad. Pero los cambios son de tal envergadura que desconocemos la magnitud de sus impactos a medio plazo. Interrogantes, desafíos, amenazas y oportunidades que obligan a afrontar procesos de una manera más participada, más próxima, y procurando imaginar soluciones consensuadas a medio plazo entre todos los actores implicados. Muchas de estas cuestiones, referidas al País Valenciano, se presentan en este trabajo colectivo que reúne los cuatro últimos números monográficos publicados por el diario 'El País' Comunidad Valenciana con motivo de la celebración del 9 de Octubre, y que ahora se editan incluyendo dos contribuciones inéditas en forma de prólogo y epílogo.@El territori ha recuperat un nou protagonisme. Ara, afortunadament, és molt més que un simple suport físic o contenidor d'activitats. El territori és entès com a recurs, patrimoni, referent identitari, paisatge cultural, bé públic o espai de solidaritat. Però els canvis són de tanta envergadura que en desconeixem la magnitud dels impactes a mitjà termini. Interrogants, desafiaments, amenaces i oportunitats que obliguen a afrontar processos d'una manera més participada, més pròxima, i tractant d'imaginar solucions consensuades a mitjà termini entre tots els actors implicats. Moltes d'aquestes qüestions, referides al País Valencià, es presenten en aquest treball col·lectiu que recull els quatre darrers números monogràfics publicats pel diari 'El País' Comunitat Valenciana amb motiu de la celebració del 9 d'Octubre, i que ara s'editen incloent-hi dues contribucions inèdites en forma de pròleg i d'epíleg.