Quimiometría - Mongay Fernández, Carlos (Educació. Sèrie Materials, 2011)
Es insólito que siendo la química analítica la ciencia de la medida química, estén tan descuidadas las bases en las que ésta se asienta y tan infrautilizadas las potencialidades que ofrecen diversas técnicas quimiométricas de trabajo. El presente manual plantea y discute esas bases de una forma sistemática: arranca con una rápida ojeada a los principios de la estadística, para centrarse después en algunas técnicas del análisis multivariante, atendiendo a sus fundamentos y al proceso de transformación al que se ven sometidos los datos experimentales en cada caso. El texto está salpicado de numerosos ejercicios propios del campo de la química para ayudar a la comprensión de los fundamentos y obligar a discurrir sobre el amplio abanico de posibilidades y aplicaciones que ofrecen los métodos quimiométricos, a menudo infravalorados por el analista. Carlos Mongay Fernández es doctor en Ciencias Químicas y catedrático de Química Analítica en la Universitat de València desde hace más de 20 años. En la actualidad es director del Departamento de Química Analítica. Ha publicado numerosos artículos en revistas nacionales e internacionales y ha impartido el curso de doctorado de Quimiometría como consecuencia del cual nació la necesidad de profundizar en este área y propagar la disciplina en el vasto contexto de la química analítica.@És insòlit que sent la química analítica la ciència de la mesura química, estiguen tan descurades les bases en què aquesta s'assenta i tan infrautilitzades les potencialitats que ofereixen diverses tècniques quimiomètriques de treball. El present manual planteja i discuteix aquestes bases d'una forma sistemàtica: s'enceta amb una ràpida ullada als principis de l'estadística, per a centrar-se després en algunes tècniques de l'anàlisi multivariant, atenent als seus fonaments i al procés de transformació a què es veuen sotmeses les dades experimentals en cada cas. El text està farcit de nombrosos exercicis propis del camp de la química per a ajudar a la comprensió dels fonaments i obligar a discórrer sobre l'ampli ventall de possibilitats i d'aplicacions que ofereixen els mètodes quimiomètrics, sovint infravalorats per l'analista. Carlos Mongay Fernández és doctor en Ciències Químiques i catedràtic de Química Analítica en la Universitat de València des de fa més de vint anys. En l'actualitat és director del Departament de Química Analítica. Ha publicat nombrosos articles en revistes nacionals i internacionals i ha impartit el curs de doctorat de Quimiometria com a conseqüència del qual va nàixer la necessitat aprofundir en aquesta àrea i propagar la disciplina en el vast context de la química analítica.