La Corona contra la historia José Canga Argüelles y la reforma del Real Patrimonio valenciano - García Monerris, Carmen (Història, 2011)
ser analizado a partir de esta experiencia irrepetible.@José Canga Argüelles (1771-1842) és, possiblement, un dels personatges menys coneguts de la Il·lustració tardana i del primer liberalisme a Espanya. Se n'han ressaltat sempre les seues qualitats com a pragmàtic hisendista i la seua faceta d'autor del celebèrrim Diccionario de Hacienda. Aquest llibre reconstrueix part de la seua trajectòria inicial i la seua arribada a València (1804), on encoratjaria una peculiar reforma del Reial Patrimoni valencià. La importància i la intensitat del projecte patrimonialista fou tan gran que, de fet, el personatge va passar a un segon pla per a cedir el protagonisme al conjunt de la societat valenciana que va veure i va suportar amb cert estupor com es desencadenava, des de les mateixes instàncies provincials de la monarquia, un autèntic «processament col·lectiu» que posava en dubte títols i privilegis. Amb objectius fiscals, però de profunds efectes antiestamentals i antisenyorials, i amb una neta reivindicació dels perfils universalistes i homogeneïtzadors de l'absolutisme reformista, el seguiment dels avatars d'aquesta reforma permet, a més, viure des de dins els conflictes sempre latents d'una monarquia que mai no va arribar a resoldre del tot els mecanismes i els efectes derivats de l'alternança entre la via administrativa i la via judicial. Molts dels afectats van pensar, per descomptat, que la Corona estava actuant «sense límits». El que va succeir després, després de la triple