Rousseau: música y lenguaje - Varios autores (Oberta, 2011)
"Con frecuencia se olvida, cuando no se ignora, que Jean-Jacques Rousseau fue músico y teórico de la música. Como compositor le debemos principalmente dos óperas-ballets y un centenar de canciones, publicadas por su último benefactor, el marqués de Girardin, tres años después de su muerte en julio de 1778 con el título de 'Les Consolations des misères de ma vie'. Los textos del ginebrino sobre filosofía de la música y del lenguaje, no sólo son significativos desde el punto de vista musical o lingüístico sino que constituyen la primera producción teórica del Romanticismo. En gran parte de ellos Rousseau polemiza con Rameau, proclamando la primacía de la melodía, a cuyo través se expresa el sentimiento, sobre la armonía. Cuando ambos debaten acerca de la melodía y la armonía, ponen en cuestión algo más que la música; su disputa gira acerca de la realidad en sí misma.@Amb freqüència s'oblida, quan no s'ignora, que Jean-Jacques Rousseau va ser músic i teòric de la música. Com a compositor li devem principalment dues òperes-ballets i un centenar de cançons, publicades per la seua últim benefactor, el marquès de Girardin, tres anys després de la seua mort al juliol de 1778 amb el títol de 'Les Consolations des misères de ma vie'. Els textos del ginebrí sobre filosofia de la música i del llenguatge, no només són significatius des del punt de vista musical o lingüístic sinó que constitueixen la primera producció teòrica del Romanticisme. En gran part d'ells Rousseau polemitza amb Rameau, proclamant la primacia de la melodia, al través de la qual s'expressa el sentiment, sobre l'harmonia. Quan tots dos debaten sobre la melodia i l'harmonia, posen en qüestió una mica més que la música; la seua disputa gira sobre la realitat en si mateixa."