Guerra, fisco y fueros La defensa de la Corona de Aragón en tiempos de Carlos II, 1665-1700 - Espino López, Antonio (Història, 2011)
A partir de la rica documentación de archivos como el de la Corona de Aragón (Barcelona) o el Archivo General de Simancas (Valladolid), en esta obra se aborda la problemática militar defensiva de Valencia y Aragón durante el reinado de Carlos II. El estudio se centra en los servicios económicos y humanos exigidos a cada reino, es decir, no sólo en sus resultados, sino también, y sobre todo, en el proceso de petición y articulación de las demandas. Asimismo, se analizan las relaciones entre las instituciones de cada reino y los respectivos virreyes, buscando posibles elementos de actuación comunes para toda la Corona de Aragón. De hecho, como todos los reinos catalano-aragoneses podían ser atacados, por tierra o por mar, por la Francia de Luis XIV, resulta especialmente interesante analizar si estos territorios llegaron a articular una defensa contra un poderoso enemigo común, y si dicha circunstancia sirvió para revitalizar la idea de una cierta identidad colectiva periférica. El telón de fondo, como no podía ser de otra forma, era la herencia hispana y la llegada al trono de los Borbones.@A partir de la rica documentació d'arxius com el de la Corona d'Aragó (Barcelona) o l'Arxiu General de Simancas (Valladolid), en aquesta obra s'aborda la problemàtica militar defensiva de València i Aragó durant el regnat de Carles II. L'estudi es centra en els serveis econòmics i humans exigits a cada regne, és a dir, no només en els seus resultats, sinó també, i sobretot, en el procés de petició i articulació de les demandes. Així mateix, s'analitzen les relacions entre les institucions de cada regne i els respectius virreis, buscant possibles elements d'actuació comuns per a tota la Corona d'Aragó. De fet, com tots els regnes catalano-aragonesos podien ser atacats, per terra o per mar, per la França de Lluís XIV, resulta especialment interessant analitzar si aquestos territoris van arribar a articular una defensa contra un poderós enemic comú, i si aquesta circumstància va servir per a revitalitzar la idea d'una certa identitat col·lectiva perifèrica. El teló de fons, com no podia ser d'altra forma, era l'herència hispana i l'arribada al tron dels Borbó.