Una miliciana en la Columna de Hierro "María ""la Jabalina""" - Girona Rubio, Manuel (Història i Memòria del Franquisme, 2011)
En este libro encontrará el lector la demostración con pruebas irrefutables de la inocencia de María, una joven anarquista que, en defensa de la República y de sus ideales, se incorporó a la Columna de Hierro. Fue herida en Puerto Escandón (Teruel), permaneció varios meses en el Hospital de Valencia, trabajó en la siderúrgica saguntina convertida en fábrica de material de guerra y fue detenida y juzgada en consejo de guerra que la condenaría a muerte. Fue ejecutada en Paterna el 8 de agosto de 1942. Se reproducen los documentos más importantes de este consejo sumarísimo y se rebaten, una a una, todas las acusaciones vertidas sobre la protagonista de la historia. Fueron muchos los condenados a muerte en consejos de guerra que eran una auténtica farsa, muchos los que cargaban con crímenes que no habían cometido. En el caso de 'la Jabalina' se ha podido demostrar la falsedad de las acusaciones, el vil asesinato en que se convirtió la ejecución, en los muros del cementerio de Paterna, de esta joven anarquista, y la sangrienta farsa que se representaba en estos consejos de guerra en los que la justicia siempre estaba ausente.@En aquest llibre trobarà el lector la demostració amb proves irrefutables de la innocència de María, una jove anarquista que, en defensa de la República i dels seus ideals, es va incorporar a la Columna de Hierro. Va ser ferida a Puerto Escandón (Terol), va romandre uns quants mesos en l'Hospital de València, va treballar en la siderúrgica de Sagunt convertida en fàbrica de material de guerra i va ser detinguda i jutjada en consell de guerra que la condemnaria a mort. Va ser executada a Paterna el 8 d'agost de 1942. Es reprodueixen els documents més importants d'aquest consell sumaríssim i es rebaten, una a una, totes les acusacions abocades sobre la protagonista de la història. Van ser molts els condemnats a mort en consells de guerra que eren una autèntica farsa, molts els qui carregaven amb crims que no havien comès. En el cas de 'la Jabalina' s'ha pogut demostrar la falsedat de les acusacions, el vil assassinat en què és va convertir l'execució, en els murs del cementeri de Paterna, d'aquesta jove anarquista, i la sagnant farsa que es representava en aquests consells de guerra en què la justícia sempre estava absent.