Identificación y alienación La cultura política y el tardofranquismo - Reig Cruañes, José (Història i Memòria del Franquisme, 2011)
La cultura política que hoy da fundamento a nuestro sistema democrático debe muchos de sus rasgos a la peculiar manera en que hicimos la transición, con aquella específica combinación de rupturas y pactos. Pero también, sin ninguna duda, a la impronta que dejaron las últimas décadas de un régimen dictatorial, que perdía inexorablemente capacidad de reproducir los consensos básicos imprescindibles para todo sistema político. Esos consensos se resumen en lo que viene llamándose la cultura política, es decir, el entramado de actitudes, creencias y saberes de los ciudadanos acerca del sistema político. El franquismo, sin embargo, no logró nunca generar una única cultura autoritaria que encuadrara a toda la población. Mediante la represión sostenida y minuciosa de toda discrepancia intentó siempre ocultar el hecho de que otra cultura política, antagónica y democrática, subsistía y se desarrollaba en conexión con los movimientos sociales y políticos de la oposición.@La cultura política que avui dóna fonament al nostre sistema democràtic deu molts dels seus trets a la peculiar manera que vam fer la transició, amb aquella específica combinació de ruptures i pactes. Però també, sens dubte, a l'empremta que van deixar les últimes dècades d'un règim dictatorial, que perdia inexorablement capacitat de reproduir els consensos bàsics imprescindibles per a tot sistema polític. Aquests consensos es resumeixen en el que ve anomenant-se la cultura política, és a dir, l'entramat d'actituds, creences i sabers dels ciutadans sobre sistema polític. El franquisme, no obstant això, no va assolir mai generar una única cultura autoritària que enquadrés a tota la població. Mitjançant la repressió sostinguda i minuciosa de tota discrepància va intentar sempre ocultar el fet que altra cultura política, antagònica i democràtica, subsistia i es desenvolupava en connexió amb els moviments socials i polítics de l'oposició.