De la misa al tajo La experiencia de los curas obreros - Corrales Ortega, Xavier (Història i Memòria del Franquisme, 2011)
Éste es un libro repleto de testimonios, experiencias de vida y compromiso con la sociedad. Los motivos de los sacerdotes entrevistados podrán ser o no compartidos, pero merecen ser valorados porque son parte de nuestra memoria histórica y han enriquecido nuestra utopía cotidiana. Frente a la Iglesia oficial de los últimos años del franquismo, estos curas decidieron un día quitarse la sotana, trabajar en la fábrica o en la obra y renunciar a la paga del estado. La mayoría tuvieron una participación importante en la formación de organizaciones que luchaban por las libertades sindicales y políticas bajo la dictadura. En las comunidades cristianas populares encontraron un espacio donde demostrar que había otra forma de celebrar su fe. Sus motivaciones y vivencias recrean una crónica de lo que fue y de lo que queda del movimiento de los curas obreros en el País Valenciano.@Aquest és un llibre de testimonis, experiències de vida i compromís amb la societat. Els motius dels sacerdots entrevistats podran ser o no compartits, però mereixen ser valorats perquè són part de la nostra memòria històrica i han enriquit la nostra utopia quotidiana. Davant de l'Església oficial dels últims anys del franquisme, aquests rectors van decidir un dia llevar-se la sotana, treballar en la fàbrica o en l'obra i renunciar a la paga de l'estat. La majoria van tenir una participació important en la formació d'organitzacions que lluitaven per les llibertats sindicals i polítiques sota la dictadura. En les comunitats cristianes populars van trobar un espai on demostrar que hi havia una altra manera de celebrar la seua fe. Les seues motivacions i vivències recreen una crònica del que va ser i del que queda del moviment dels rectors obrers al País Valencià.