Termoquímica, I - Carrión Carrión, Elisa (Fora de Col·lecció, 2011)
La termodinámica es la más empírica de todas las ciencias exactas. No se quiere decir con ello que se trate de una mera masa de hechos coordinados mantenidos juntos por su validez observacional: en realidad, la estructura de sistemas, observables y estados, se halla impresa con extraordinaria firmeza sobre la termodinámica y, el avance de esta ciencia es debido a una atención muy meticulosa a estos elementos metódicos. Su carácter empírico procede del hecho de que versa sobre una amplia clase de sistemas cuyas leyes, o principios, no son idénticas en detalle ni derivables de ninguna fuente común, sino que es preciso acomodarlas a las observaciones. La termodinámica se relaciona con tantas cosas que, tal como se ha escrito, probablemente ninguna obra en un solo volumen puede exponer todos los conocimientos existentes de la materia.@La termodinàmica és la més empírica de totes les ciències exactes. No es vol dir amb això que es tracte d'una mera massa de fets coordinats mantinguts junts per la seua validesa observacional: en realitat, l'estructura de sistemes, observables i estats, es troba impresa amb extraordinària fermesa sobre la termodinàmica i, l'avanç d'aquesta ciència és a causa de una atenció molt meticulosa a aquests elements metòdics. El seu caràcter empíric procedeix del fet que versa sobre una àmplia classe de sistemes les lleis dels quals, o principis, no són idèntiques en detall ni derivables de cap font comuna, sinó que cal acomodar-les a les observacions. La termodinàmica es relaciona amb tantes coses que, tal com s'ha escrit, probablement cap obra en un sol volum pot exposar tots els coneixements existents de la matèria.