Memorias de un joven católico de derechas, soldado de la República (1915-1944) - Romero Fernández-Franquero, Rafael Del (Història i Memòria del Franquisme, 2012)
Como soldado del ejército republicano, Rafael del Romero llevó siempre una máscara. Católico convencido y con una ideología política marcadamente conservadora, se vio obligado a combatir en el bando contrario al que defendía en su fuero interno. El final del conflicto bélico lo obligó igualmente a la búsqueda de una estabilidad que le permitiera seguir sobreviviendo. Las adversas circunstancias de la postguerra truncaron las ambiciones de juventud y la que era una auténtica vocación literaria y pedagógica. Sólo al final de su vida, pudo cumplir su sueño y redactar estas memorias, un texto confesional que aporta nuevos matices y ayuda a recomponer el todavía inacabado mapa de la memoria histórica de la Guerra Civil y las contradicciones y dramas personales de sus protagonistas.@Com a soldat de l'exèrcit republicà, Rafael del Romero va portar sempre una màscara. Catòlic convençut i amb una ideologia política marcadament conservadora, es va veure obligat a combatre en el bàndol contrari al que defensava en el seu fur intern. El final del conflicte bèl·lic el va obligar igualment a buscar una estabilitat que li permetés seguir sobrevivint. Les adverses circumstàncies de la postguerra van truncar les ambicions de joventut i la que era una autèntica vocació literària i pedagògica. Només al final de la seua vida, va poder complir el seu somni i redactar aquestes memòries, un text confessional que aporta nous matisos i ajuda a recompondre l'encara inacabat mapa de la memòria històrica de la Guerra Civil i les contradiccions i drames personals dels seus protagonistes.