La independencia de Escocia El autogobierno y el cambio de la polïtica de la Unión - Keating, Michael (Europa Política, 2012)
Trescientos años después de su fundación la Unión entre Inglaterra y Escocia está en cuestión y se anuncia un referéndum sobre la independencia escocesa. No porque haya un grave problema identitario o una profunda división cultural y lingüística, sino porque en las últimas décadas se ha asistido a la reconstrucción de Escocia como comunidad política, como ?demos? nacional, mientras la ideología y las prácticas del viejo unionismo se han mostrado inmovilistas. Hay pocos obstáculos legales, constitucionales o democráticos a una Escocia independiente, pero también existe una amplia gama de posibilidades constitucionales que permitirían otorgar mayor autogobierno a Escocia. Los límites los pone la escasa disposición de una parte de la opinión inglesa a abandonar la concepción unitarista. El fin de Gran Bretaña podría ocasionarlo no el nacionalismo escocés, sino el unionismo inglés.@Tres-cents anys després de la seuaa fundació la Unió entre Anglaterra i Escòcia està en qüestió i s'anuncia un referèndum sobre la independència escocesa. No perquè ha un greu problema identitari o una profunda divisió cultural i lingüística, sinó perquè en les últimes dècades s'ha assistit a la reconstrucció d'Escòcia com a comunitat política, com ?demos? nacional, mentre la ideologia i les pràctiques del vell unionisme s'han mostrat immobilistes. Hi ha pocs obstacles legals, constitucionals o democràtics a una Escòcia independent, però també existeix una àmplia gamma de possibilitats constitucionals que permetrien atorgar major autogovern a Escòcia. Els límits els posa l'escassa disposició d'una part de l'opinió anglesa a abandonar la concepció unitarista. La fi de Gran Bretanya podria produir-se no pel nacionalisme escocès, sinó per l?unionisme anglés.