Nos quitaron la miel Memorias de una luchadora antifranquista - Sender Begué, Rosalía (Història i Memòria del Franquisme, 2014)
Rosalía Sender Begué narra en primera persona sus vivencias como hija de exiliados españoles en Francia, las vicisitudes y la lucha por la supervivencia en medio de la epopeya que arrastró a miles de refugiados a un exilio que duraría décadas. Asimismo da cuenta de las raíces de un firme compromiso político, de su militancia comunista en los años de lucha clandestina, de su empeño insobornable por restituir las libertades, acabar con la dictadura y construir un estado democrático y plural. Son las memorias de una luchadora antifranquista, hija de los que perdieron la Guerra Civil. A través de este testimonio vivo del exilio en Francia conocemos en directo la experiencia traumática de la derrota y, a la vez, la determinación con la que algunos núcleos prosiguieron la lucha y emprendieron la reorganización de la resistencia. Accedemos así a una parte de nuestra historia que había quedado en la penumbra. Además de sus peripecias como activista, se narran también las experiencias personales de Rosalía Sender, su participación activa en la recuperación de la democracia al final del franquismo y durante la transición. Se refleja en estas páginas toda una vida militante en la que destaca, asimismo, una dedicación y amor incondicionales por el arte, las letras y la cultura.@Rosalía Sender Begué narra en primera persona les seues vivències com a filla d'exiliats espanyols a França, les vicissituds i la lluita per la supervivència al mig de l'epopeia que va arrossegar milers de refugiats a un exili que duraria dècades. Així mateix, explica les arrels d'un ferm compromís polític, de la seua militància comunista en els anys de lluita clandestina, del seu interès insubornable per restituir les llibertats, acabar amb la dictadura i construir un estat democràtic i plural. Són les memòries d'una lluitadora antifranquista, filla dels que van perdre la Guerra Civil. A través d'aquest testimoni viu de l'exili a França coneixem en directe l'experiència traumàtica de la derrota i, al mateix temps, la determinació amb què alguns nuclis van prosseguir la lluita i van emprendre la reorganització de la resistència. Accedim així a una part de la nostra història que havia quedat en la penombra. A més de les seues peripècies com a activista, Rosalía Sender ens conta també les seues experiències personals, la participació activa en la recuperació de la democràcia al final del franquisme i durant la transició. En aquestes pàgines es reflecteix tota una vida militant en què destaca, així mateix, una dedicació i un amor incondicionals per l'art, les lletres i la cultura.