Castellón de la Plana 1700-1710 Último consistorio foral, Guerra de Sucesión y Nueva Planta - Villamarín Gómez, Sergio (Fora de Col·lecció, 2014)
El reconocimiento que los territorios de la Corona de Aragón otorgaron al archiduque Carlos, derrotado en el conflicto sucesorio abierto tras la muerte de Carlos II, les supuso la pérdida de su secular singularidad política dentro de la monarquía hispánica tras la victoria de Felipe V. Dentro de este marco, este trabajo se sitúa por voluntad propia en Castellón, una ciudad media del reino valenciano, para comprobar cómo entendieron y vivieron el conflicto sus protagonistas. El libro amplía los conocimientos sobre cómo se vivió, desde el punto de vista de la institución municipal de una villa de la periferia, la muerte de Carlos II, y la proclamación de Felipe V, la guerra, la adhesión al archiduque Carlos, y tras la pérdida de la Guerra de Sucesión y con ella de los fueros, la asimilación de unas normes, las castellanes, de difícil encaje en general en todo el reino de Valencia.@El reconeixement que els territoris de la Corona d'Aragó van atorgar a l'arxiduc Carles, derrotat en el conflicte successori obert després de la mort de Carles II, els va suposar la pèrdua de la seua secular singularitat política dins de la monarquia hispànica després de la victòria de Felip V. Dins d'aquest marc, aquest treball se situa per voluntat pròpia en Castelló, una ciutat mitjana del regne valencià, per tal de comprovar com van entendre i van viure el conflicte els seus protagonistes. El llibre amplia els coneixements sobre com es va viure, des del punt de vista de la institució municipal d'una vila de la perifèria, la mort de Carles II, i la proclamació de Felip V, la guerra, l'adhesió a l'arxiduc Carles, després de perdre la Guerra de Successió i amb ella dels furs, l'assimilació d'unes normes, les castellanes, de difícil encaix en general en tot el regne de València.