Génesis del ideario franquista o la descerebración de España - Negró Acedo, Luis (Història i Memòria del Franquisme, 2014)
Ciertos sectores mediáticos, políticos y académicos llevan tiempo intentando desterrar de los análisis teóricos de la historia de España la palabra fascismo. Como mucho se admite que en la inmediata posguerra el régimen resultante de la guerra civil, influido sin duda por Alemania e Italia, se facistizó, pero nunca llegó a convertirse en un sistema totalitario. Esta obra se adentra en aquella etapa negra y expone qué ideas sustentaron el primer franquismo y quiénes fueron los encargados de crearlas y exponerlas. A través del estudio de las tres revistas más influyentes ?Escorial, Revista de Estudios Políticos y Arbor? se analiza la evolución ideológica del régimen desde el discurso falangista filonazi hasta la adaptación nacional-católica, una transformación camaleónica que no podía ocultar el fondo antiliberal y reaccionario del pensamiento franquista.@Certs sectors mediàtics, polítics i acadèmics porten temps intentant bandejar de les anàlisis teòriques de la història d'Espanya la paraula feixisme. Com a molt s'admet que en la immediata postguerra el règim resultant de la guerra civil, influït sens dubte per Alemanya i Itàlia, es va facistizar, però mai va arribar a convertir-se en un sistema totalitari. Aquesta obra s'endinsa en aquella etapa negra i exposa quines idees van sustentar el primer franquisme i qui van ser els encarregats de crear-les i exposar-les. A través de l'estudi de les tres revistes més influents ?Escorial, Revista de Estudios Políticos i Arbor? s'analitza l'evolució ideològica del règim des del discurs falangista filonazi fins a l'adaptació nacional-catòlica, una transformació camaleònica que no podia ocultar el fons antiliberal i reaccionari del pensament franquista.