Cartografia, ideologia i poder Els mapes etnogràfics del touring club italiano (1927-1952) - Company i Mateo, Rafael (Fora de Col·lecció, 2015)
Con los mapas, además de ciencia, se hace política. El 1939 los catalanes alguereses, y otros pueblos de Italia, fueron eliminados de un mapa etnográfico de toda Europa elaborado en Milán por el Touring Club Italiano. Las minorías en cuestión habían figurado desde 1927, pero finalmente los mussolinianos impusieron sobre esa obra los postulados fascistas más extremos. Este libro, construido sobre mapas «de pueblos y lenguas» de los siglos XIX y XX, se detiene en la confluencia de las disciplinas cartográfica, etnológica y lingüística, las convicciones ideológicas y el ejercicio del poder político. La obra que ha sido merecedora del Premio Joan Coromines 2013 de investigación filológica, histórica o cultural, patrocinada por la Sociedad Coral «El Micalet», reflexiona sobre las visiones exógenas de unas identidades socio territoriales que continúan concitando estudios y pulsiones.@Amb els mapes, a més de ciència, es fa política. El 1939 els catalans algueresos, i altres pobles d'Itàlia, foren eliminats d'un mapa etnogràfic de tot Europa elaborat a Milà pel Touring Club Italiano. Les minories en qüestió hi havien figurat des de 1927, però finalment els mussolinians van imposar sobre aquella obra els postulats feixistes més extrems. Aquest llibre, bastit sobre mapes «de pobles i llengües» dels segles XIX i XX, es deté en la confluència de les disciplines cartogràfica, etnològica i lingüística, les conviccions ideològiques i l'exercici del poder polític. L'obra, que ha estat mereixedora del Premi Joan Coromines 2013 d'investigació filològica, històrica o cultural, patrocinat per la Societat Coral «El Micalet», reflexiona sobre les visions exògenes d'unes identitats socioterritorials que continuen concitant estudis i pulsions.