Valencia 1940-2014: Construcción y destrucción de la ciudad - Sorribes Monrabal, Josep (Desarrollo Territorial, 2015)
Desde 1940, la ciudad de València ha cambiado de forma radical, mucho más que en el siglo precedente. Ha aumentado el radio, se ha construido la mayor parte del stock de viviendas existente, la población ha crecido en más de 300.000 personas, el área metropolitana se ha consolidado y ha incorporado nuevos terrtorios. Las infraestructuras y servicios se han multiplicado. Y todo ello ha sido el resultado de un proceso de construcción- destrucción. Es cierto que la ciudad ?todas las ciudades? se construye sobre sus ruinas pero: la ciudad construida no necesariamente tiene porque ser motivo de orgullo. Ha habido destrucción, física y de la memoria histórica, no siempre necesaria y justificada y los nuevos tejidos urbanos y sociales con los que nos toca lidiar no son precisamente una bicoca más allá de la propaganda oficial.@Des de 1940, la ciutat de València ha canviat de forma radical, molt més que al llarg de tot el segle XX. Ha augmentat el radi, s'ha construït la major part de l'estoc d'habitatges existent, la població ha crescut en més de 300.000 persones, l'àrea metropolitana s'ha consolidat i ha incorporat nous territoris. Les infraestructures i serveis s'han multiplicat. I tot això ha sigut el resultat d'un procés de construcció- destrucció. És cert que la ciutat ?totes les ciutats? es construeix sobre les seues runes però: la ciutat construïda no necessàriament ha de ser motiu d'orgull. A València hi ha hagut destrucció física i de la memòria històrica, no sempre necessària i justificada, i els nous teixits urbans i socials amb els quals ens toca bregar no són precisament una bicoca més enllà de la propaganda oficial.